
Hibrit bir içerik yönetim sistemi (content management system) olan Salesforce CMS, dijital materyalleri tek bir konumdan oluşturmanıza, değiştirmenize, düzenlemenize ve yönetmenize olanak tanır. Salesforce’u diğer CMS yazılımlarından ayıran şey ise kanal oluşturma ve yönetme imkânı tanımasıdır. CMS’ler, dijital dünyada içerik oluşturma, sınıflandırma ve yönetmeye olanak tanıyan yazılımlar olarak tanımlanabilir. E-ticaret siteleri, haber siteleri, blog siteleri vb. hemen hemen tüm web siteleri bir CMS üzerinde çalışır.
Bugün yaygın olarak kullanılan çoğu CMS, işletmelerin çok kanallı deneyim sunmalarına yardımcı olma yeteneklerini sınırlayan tek kanallı bir sistem üzerine tasarlanmıştır. Salesforce CMS ise, çok kanallı deneyimi kolaylaştırarak geleneksel sistemlerin sınırlarını aşar. Salesforce CMS, özünde hibrit bir içerik yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Bu, firmaların tek bir konumdan içerik oluşturmasını ve bu içeriği, herhangi bir kanala, cihaza ve müşteriye kişiselleştirilmiş bir şekilde iletebilmesini sağlar. Sağlam yerleşik özellikler, sürükle ve bırak işlevleri ve CRM ve diğer üçüncü taraf yazılımlarla sorunsuz entegrasyon ile müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunmayı mümkün kılar.
Salesforce’ta CMS Türleri Nelerdir?
Salesforce ürün ve hizmetleri piyasadaki çoğu içerik yönetim sistemi ile kullanılabilir. Ancak Salesforce CMS, ekosistemin doğrudan içinde olduğu ve tamamen entegre bir şekilde çalıştığı için Salesforce kullanan firmalar tarafından yoğun şekilde tercih edilir. Bununla birlikte Salesforce CMS, şu an için yalnızca belirli içerik türlerini destekler. Bunlar; doküman, görsel ve haberdir.
CMS’te 2 GB boyuta kadar doküman, BMP, GIF, PNG, JPG, or JPEG formatında 25 MB boyuta kadar görsel ve görselle desteklenebilen haber içerikleri oluşturulabilir. Salesforce, CMS’e daha fazla içerik türü dahil etmeyi planlamaktadır. Öte yandan Salesforce geliştiricileri (Salesforce Developer), CMS İçerik Türü Yöneticisi (CMS Content Type Manager) veya AppExchange uygulaması aracılığıyla firmaların taleplerine yönelik özgün içerik türleri tasarlayabilirler.
Salesforce CMS’nin Temel Özellikleri
CMS, firmaların dijital içerikleri yönetme, oluşturma ve dağıtmalarına yardımcı olur. Salesforce CMS’nin kendine has “tıkla ve bırak” özelliği sayesinde içerik oluşturucular, İçerik türünü seçerek müşterileri mest edecek özel içerikler oluşturabilir. Bununla birlikte CMS, merkezidir yani tüm içerik merkezi bir sunucudan yönetilir. Yazılım, içerikleri sınıflandırmak ve aranılan içeriğe kolay erişim sağlamak için koleksiyon oluşturmayı mümkün kılar.
İçerik teslimi konusunda da Salesforce, diğer CMS’lerden ayrılan bir dizi özellik sunar. Pazarlamacılar, oluşturulan içeriği her uygulama ve cihazda paylaşabilir. Salesforce ekosisteminin sunduğu Experience Builder ve Commerce Page Designer gibi araçlar içeriğinizi oluşturmayı ve müşterilere ulaştırmayı kolaylaştırır.
Salesforce, içeriğin kişiselleştirilerek müşteriye ulaştırılmasını da destekler. İçerik, müşteri yolculuğunun her aşamasında kişiselleştirmeyi sağlayan müşteri verileriyle entegre edilebilir. Örneğin, bir müşteri yolculuğa sosyal medyada başlar ve ardından web sitesinde devam ederse, müşterinin kullandığı platforma uygun, tutarlı deneyimler elde etmesi sağlanabilir.
Salesforce İçerik Yönetim Sisteminin Avantajları
Salesforce içerik yönetim sisteminin çok sayıda avantajı bulunur. İlk olarak CMS, rakiplerinden çok daha hızlı bir şekilde çalışır. CMS’in katılımcıları, kısa sürede ilgi çekici içerikler oluşturabilir, yönetebilir, güncelleyebilir ve müşterilere sunabilir. Sorunsuz bir deneyim için katılımcılar, yerleşik bir içerik türü seçebilir veya özelleştirilmiş bir sürüm oluşturabilir. Böylece içeriği teknik yardım almadan hızlı bir şekilde hazırlayabilirler. CMS, erişilebilirlik açısından da çoğu rakibinin önündedir. Çok sayıda dili destekleyen yazılım, pazarlama amaçlarınızı ölçeklendirmek ve dil bariyerini aşarak dünya çapında kampanyalar yürütmeniz için çeviri desteği sağlar.
Daha önce bahsettiğimiz üzere, içerik koleksiyonları da Salesforce CMS’in öne çıkan avantajları arasındadır. Kullanıcı etkileşim oranını artırmak ve onlara benzersiz bir deneyim sunmak için bu içerik oynatma listeleri oluşturulabilir. Ayrıca, Salesforce içerik yönetim sisteminin hibrit mimarisi, üçüncü taraf yazılımlarına ihtiyaç duymadan, içeriği tek bir yerden birden fazla platformda yayınlamayı destekler. Salesforce’u rakiplerinden ayıran başlıca avantajları ise Experience Builder (Deneyim Oluşturucu) ve Commerce Page Designer’dır (Ticaret Sayfası Oluşturucu). Experience Builder ile pazarlamacılar, Yerleşik temalar ve site yapılarından oluşan zengin bir depoya erişim sağlar. Sürükle ve bırak özelliği sayesinde deneyimler oluşturabilir ve siteyi markanın öyküsüne uygun hale getirebilirler.
Commerce Page Designer ise e-ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren sitelere büyük kolaylık sağlar. Bu siteler çok sayıda içeriğe sahiptir ve bunları yönetmek için yoğun çaba gerekir. Commerce Page Designer, hızlı ve kaliteli bir şekilde içerik oluşturma ve yönetmeyi mümkün kılar. Bu, tüm müşteri temas noktalarından yararlanmak için ilgi çekici içerik ve etkileşimli görseller oluşturmanıza, dolayısıyla rakiplerinizin bir adım önünde olmanızı sağlayacaktır. Son olarak CRM, Salesforce Commerce Cloud ile entegre bir şekilde çalışır. Commerce Cloud, işletmelerin müşterileri için sorunsuz çevrimiçi alışveriş deneyimleri oluşturmasına olanak tanıyan güçlü bir e-ticaret platformudur. Ürün kataloğu yönetimi, sipariş yönetimi ve müşteri hizmetleri yetenekleriyle Commerce Cloud, işletmelerin e-ticaret operasyonlarını kolaylaştırmalarına yardımcı olur.
Salesforce CMS Nasıl Çalışır?
Çalışma alanı (workplace), içerik (content) ve kanal (channel) olmak üzere Salesforce CMS, 3 ana unsurun bileşimi ile çalışır. Workplace içerik üretmeye, içerik erişimini belirlemeye ve içeriğin dağıtılmasına olanak tanır. Burada, iç ve dış bilgilere, coğrafyaya veya kampanyalara yönelik ayrı CMS çalışma alanları oluşturulabilir. Bir workplace’de oluşturulan içerik, bu çalışma alanına dahil ettiğiniz tüm kanallara dağıtılır. Workplace’teki diğer katılımcılar, CMS’in entegre edildiği sitelerden bu içeriği seçebilir ve kimin görüntüleyip düzenleyebileceğini belirleyebilir.
İçerik, çeşitli kanallara (web siteleri, bloglar, mobil uygulamalar) yayınladığımız dijital bilgilerdir. Her çalışma alanı içinde çeşitli içerik türleri üretmek mümkündür. Yani Salesforce CMS, kullanıcıları tek bir içerik türüyle sınırlamaz. Müşteriyle etkileşime olanak tanıyan çok sayıda içeriği destekler. Bir içerik üretildikten ve düzenlendikten sonra Salesforce, içeriği otomatik olarak sürüm geçmişine kaydeder. İçerik, klasörler kullanılarak bölünebilir.
Kanallar ise, workplace’deki içeriği diğer uç noktalara dağıtmanıza olanak tanır. Kanalları Salesforce ekosistemi içindeki ve dışındaki Marketing Cloud, Commerce Cloud, Heroku, LEX uygulamaları gibi platformlara bağlamak mümkündür.
İçerik Yönetim Sistemi Nerelerde Kullanılır?
İçerik yönetim sistemi (CMS), dijital içerik oluşturma ve yönetme süreçlerini kolaylaştıran bir yazılım platformudur. CMS’ler, kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan web sitelerini ve içeriklerini yönetmelerini mümkün kılar. Günümüzde içerik üzerine kurulu hemen hemen her web sitesinin bir CMS kullandığı varsayılabilir. Bir gereklilik olarak CMS kullanan web siteleri ve platformların bazıları şunlardır:
- Haber siteleri ve bloglar: CMS’ler, blog yazarları ve içerik üreticileri için vazgeçilmezdir. WordPress, Joomla ve Drupal gibi sistemler, kullanıcıların içeriklerini kolayca yayınlamalarını, düzenlemelerini ve güncellemelerini sağlar.
- E-ticaret platformları: Shopify ve Magento gibi CMS’ler, ürünlerin sergilenmesi, sipariş yönetimi ve ödeme işlemleri gibi e-ticaret işlevlerini destekler.
- Eğitim kurumları: Üniversiteler ve okullar, ders materyallerini ve öğrenci bilgilerini yönetmek için CMS kullanabilir.
- Kurumsal web siteleri: Şirketler, kurumsal bilgileri, haberleri ve kariyer fırsatlarını paylaşmak için CMS’leri tercih eder.
- Portfolyo siteleri: Sanatçılar ve tasarımcılar, çalışmalarını sergilemek için genellikle CMS tabanlı web siteleri kullanır.
- Forumlar: Kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği ve içerik paylaşabileceği forumlar, genellikle CMS araçları ile oluşturulur.
Salesforce CMS, e-ticaret platformundan, marka kimliğine uygun web sitelerine kadar çok sayıda web sitesi formatını destekler. Ayrıca kişiselleştirilmiş içerik oluşturmaya ve kampanya yürütmeye imkânı tanır. Böylece Salesforce’un diğer ürünlerine entegre şekilde çalışması sayesinde, pazarlama alanında öne çıkan bir içerik yönetim sistemidir. Salesforce Türkiye ekosistemi ile ilgili buna benzer daha fazla içeriğe ulaşmak için Salesforce TR’yi takip edebilirsiniz.